Ο τόπος

Η Ελλάδα είναι η τρίτη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο.
Παράγει από 300000-400000 τόνους ελαιολάδου . Το νησί της Λέσβου έχει μακρά παράδοση στην καλλιέργεια της ελιάς και την παραγωγή ελαιολάδου. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελαιολάδου της έχουν κι επίσημα αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι περιοχές στις οποίες καλλιεργείται η ελιά στη Λέσβο είναι ορεινές ή ημιορεινές με ξερικά, φτωχά σε ουσία εδάφη. Αυτή η ιδιομορφία της καλλιέργειας σε σχέση με την ποικιλία είναι που προσδίδει στο Λεσβιακό ελαιόλαδο την υπεροχή σε γευστικότητα και τον εμπλουτισμό σε αρωματικές ύλες. Ο ελαιώνας της καλύπτει 485000 στρέμματα, που αντιπροσωπεύουν το 29% της συνολικής έκτασης του νησιού και το 79% της καλλιεργήσιμης έκτασής του. Η περιοχή της Γέρας θεωρείται ο πιο παραγωγικός ελαιώνας του νησιού και το ελαιόλαδο είναι η κύρια πλουτοπαραγωγική πηγή της. Σ’ αυτόν τον τόπο λοιπόν ιδρύθηκε η εταιρία “Lesvian mountains” έτσι ώστε να επιλέγεται το ποιοτικότερο ελαιόλαδο.
Ο ελαιώνας της είναι κυρίως ορεινός και οι ποικιλίες που ευδοκιμούν είναι η κολοβή ή αλλιώς Μυτιληνιά, η αδραμυτινή και η λαδολιά.

Η εταιρία και οι ιδρυτές

Ο Δημήτρης Ε. Κατζουρίδης, βαθύς γνώστης της υπαίθρου από οικογένεια ελαιοπαραγωγών κι ο Ιωάννης Μ. Φωτίου, γεωπόνος με διατριβή στην ελιά και το ελαιόλαδο από οικογένεια εμπόρων, που είχε ως αντικείμενό της την αντιπροσώπευση ειδών για ελαιοτριβεία, γεννήθηκαν στη Λέσβο, νησί με παράδοση στην καλλιέργεια της ελιάς και την παραγωγή ελαιολάδου.
Σαν παιχνίδι, σαν παραμύθι, σαν παράδοση, σαν δουλειά για την οικογένεια, το λιόδεντρο, ο καρπός του και το ελαιόλαδο ήταν πάντα κομμάτι της ζωής τους! Κάποια στιγμή συναντήθηκαν, συνδέθηκαν φιλικά και θέλησαν να περάσουν αυτή τη βιωματική τους σχέση και τις πατρογονικές γνώσεις τους για το ελαιόλαδο σε όσους περισσότερο ανθρώπους μπορούσαν σε όλον τον κόσμο. ‘Ετσι λοιπόν ίδρυσαν την εταιρία “Lesvian mountains”.
Θεμελιώδης κι αδιαπραγμάτευτη αρχή της είναι η αυστηρή επιλογή των προϊόντων, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η υψηλότερη δυνατή ποιότητα και το πλήρες διατροφικό προφίλ. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από τη συνεργασία με συγκεκριμένους ελαιοπαραγωγούς-ιδιοκτήτες ορεινών ελαιώνων, στους οποίους υποδεικνύεται ο τρόπος καλλιέργειας( π.χ. επιβάλλεται η διατήρηση των άγριων αρωματικών φυτών, τα οποία προσδίδουν το ιδιαίτερο άρωμά τους στο τελικό προϊόν) κι επιβάλλονται κανόνες, οι οποίοι τηρούνται απαρέγκλιτα. Μέσα από την συνεχή επαφή μαζί τους, παρακολουθείται η διαδικασία παραγωγής, ελέγχεται ο προς την έκθλιψη καρπός κι απορρίπτεται ο ακατάλληλος, όπως για παράδειγμα αυτός που έχει προσβληθεί από δάκο, ο παγόπληκτος κ.λ.π. Η συγκομιδή γίνεται στην κατάλληλη στιγμή και η μεταφορά στο ελαιοτριβείο γίνεται άμεσα. Η μέθοδος έκθλιψης είναι ψυχρή. Παραλαμβάνεται μόνο το καλύτερο ελαιόλαδο κι ανταμείβεται ανάλογα η προσπάθειά παραγωγής του. Πραγματοποιούνται αναλύσεις σε πιστοποιημένα κρατικά εργαστήρια (ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ). Γίνονται γευστικές δοκιμές από πάνελ ειδικών και γενικά τηρούνται υψηλά στάνταρ μέχρι το τελικό προϊόν, η φύλαξη του οποίου γίνεται σε κατάλληλες συνθήκες.
Η εταιρία τοποθετεί τα προϊόντα της σε επιλεγμένα καταστήματα-delicatessen, που αναδεικνύουν την ποιότητα και την αξία τους.

Το προϊόν

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελαιολάδου της Λέσβου έχουν κι επίσημα αναγνωριστεί κι από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει είναι:
• Η χαρακτηριστική λεπτόρρευστη υφή του, η οποία οφείλεται στο σχετικά αυξημένο βαθμό ακορεστότητας των λιπαρών του οξέων , γεγονός που του δίνει πρόσθετη βιολογική αξία, αφού αυτό συνάδει ευθέως με την σύγχρονη ιατρική αντίληψη.
• Τo ελαφρύ χρυσοκίτρινο χρώμα του, που οφείλεται στη μικρή περιεκτικότητά του σε χλωροφύλλη, γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα ανθεκτικό έναντι της οξείδωσης.
Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο “Aeolion” είναι το κορυφαίο δείγμα των ελαιολάδων της Λέσβου.
Η γνώση, η παράδοση,το μικροκλίμα και η αφοσίωση στην παραγωγή κορυφαίου ελαιολάδου βρίσκονται μέσα σε κάθε σταγόνα του . Παράγεται κυρίως από κολοβή ελιά, η οποία είναι γνωστή για τα πλούσια αρώματα του λαδιού της και την ιδιαίτερη γεύση του. Είναι προϊόν αυστηρής επιλογής από ορεινούς και μόνο ελαιώνες της φημισμένης για τα λάδια της περιοχής της Γέρας. Ασκείται αυστηρός έλεγχος καθ’ όλη τη διάρκεια της παραγωγής του, από το δέσιμο του καρπού έως την εν ψυχρώ ελαιοποίησή του και την τελική του εμφιάλωση. Γίνεται γευσιγνωσία , ανάλυση σε πιστοποιημένα εργαστήρια κι επιλέγεται μόνο το άριστο προϊόν.
Φυλάσσεται σε ιδανικές συνθήκες κάτω των 18 βαθμών Κελσίου κι εμφιαλώνεται κάθε φορά μόνο η ποσότητα, η οποία θα διατεθεί άμεσα. Η φιάλη είναι σκουρόχρωμη, για την προστασία του προϊόντος από την ηλιακή ακτινοβολία, καθώς και εκτυπωμένη προσδίδοντας σαφέστατα κύρος κι εμφάνιση.
Σεβόμενοι τους πελάτες της η εταιρία κατάφερε να έχει ένα premium προϊόν σε ιδιαίτερα προσιτή τιμή για την αξία του, έτσι ώστε να μπορέσει να κατακτήσει στην αγορά τη θέση, που αρμόζει κι αξίζει σ’ ένα προϊόν «απόσταγμα πάθους» ανθρώπων και φύσης.

Μερικές φωτογραφίες των προϊόντων μας μέσα από τη δική μας ματιά πιστεύοντας, ότι η παραγωγή του ελαιολάδου είναι μια ακόμα μορφή τέχνης.