Διατροφικές χρήσεις

Ένα υπέροχο προϊόν της Λέσβου, το λαδοτύρι της Μυτιλήνης, πήρε την ονομασία του από τον τρόπο συντήρησής του. Αφού το τυρί απέβαλε την υγρασία του συντηρούταν για απίστευτο χρόνο,  μέσα σε πήλινα πυθάρια γεμάτα με ελαιόλαδο. Έτσι αποκτούσε μια υπέροχη, μοναδική, πικάντικη γεύση και ελάττωνε την σκληρότητά του.

Στη Μυτιλήνη στο παρελθόν, όπου υπήρχε πληθώρα αλιευμάτων χωρίς να υπάρχουν τα σημερινά μέσα συντήρησης (ψυγεία-καταψύκτες), ο κόσμος συνήθιζε να παστώνει κάθε λογής ψάρι και μετά την ωρίμανσή του στο αλάτι ή στην άλμη καθάριζε τα ψάρια και τα φύλαγε μέσα σε ελαιόλαδο. Πολλές φορές πρόσθεταν και διάφορα μυρωδικά, όπως σκόρδο – πιπεριά – κόκκους πιπεριού κ.λ.π, τα οποία προσέδιδαν τα δικά τους αρώματα και γεύσεις.

Παρόμοια χρήση έχει το ελαιόλαδο και στη συντήρηση τοπικών αλλαντικών, όπως το καπνιστό χοιρινό λίπος (λαρδί) και οι διάφοροι καβουρμάδες.

Εάν θέλετε να συντηρήσετε στο ψυγείο σας χυμό λεμονιού ή σάλτσα ντομάτας προσθέστε στο άνω μέρος του μπουκαλιού μερικές σταγόνες ελαιόλαδο.

Στο ελαιόλαδο μπορούμε να συντηρήσουμε και διάφορα σπιτικά τουρσιά (καρότο, κουνουπίδι, μανιτάρια, σέλινο κ.α.) απαλύνοντας μάλιστα την όξινη γεύσης τους. Στο ελαιόλαδο πάλι συντηρούμε τις κόκκινες καυτερές πιπεριές και αφού βάλουμε ένα κομμάτι πιπεριάς και δύο κουταλιές ελαιόλαδο σε διάφορα φαγητά, όπως φασολάδα, φακές, διάφορα κοκκινιστά, βλέπουμε πόσο μπορεί να αναδείξει και να απογειώσει τη γεύση τους.

Φυσικά δε θα πρέπει να παραλείψουμε το υπέροχο μαρινάρισμα των κρεάτων μέσα σε ελαιόλαδο στο οποίο έχουμε προσθέσει διάφορα βότανα της αρεσκείας μας.

Άλλες χρήσεις

Το ελαιόλαδο πίστευαν, ότι βοηθούσε στην τριχόπτωση κι επίσης με ελαιόλαδο περνούσαν τα εύθραυστα μαλλιά. Το θεωρούσαν πανάκεια για τις περιπτώσεις αιμορροΐδων. Σαν φάρμακο πόσιμο το χρησιμοποιούσαν ως τονωτικό του οργανισμού. Επίσης πίστευαν ότι ήταν αφροδισιακό εξ’ου κι η παροιμία «φάε λάδι κι έλα βράδυ». Παλιά χρησιμοποιούταν ως φωτιστικό μέσο και με ελαιόλαδο άναβαν κι ανάβουν τα καντήλια στις εκκλησίες.

Με ελαιόλαδο μπορούν να αποβληθούν μερικοί πολύ δύσκολοι λεκέδες από τα λερωμένα χέρια από μελάνι σουπιάς, χταποδιού, καλαμαριού. Επίσης με ελαιόλαδο καθαρίζεται το λερωμένο από το ρετσίνι πεύκου δέρμα.

Για τυχόν αγκάθια ή βελόνες αχινού, που έχουν εισχωρήσει στο δέρμα, λίγες επαλείψεις με ελαιόλαδο τα φέρνουν στην επιφάνεια και γίνεται εύκολη η αποβολή τους με ένα τσιμπιδάκι.

Το ελαιόλαδο αποτελεί για αυτούς που ξέρουν και ένα άριστο μέσο καθαρισμού και στίλβωσης για ασημικά και χάλκινα σκεύη.

Επίσης είναι το καταλληλότερο λάδι για το ακόνισμα των μαχαιριών σε πέτρα. Τέλος το ελαιόλαδο αποτελεί το κύριο συστατικό για την παραγωγή καλής ποιότητας σαπουνιών.

Τρόποι συντήρησης

Φυλάξτε το ελαιόλαδο σε μέρος μακριά από πηγές θερμότητας και έντονο φως. Το ελαιόλαδο αγαπά τη σκιά και οι ιδανικότερες θερμοκρασίες αποθήκευσής του είναι από 15-18 βαθμούς Κελσίου.