Διατροφική αξία ελαιολάδου

Στη βάση της Μεσογειακής Πυραμίδας διατροφής βρίσκεται το ελαιόλαδο, ο χυμός της ελιάς, που από την αρχαιότητα το χρησιμοποιούσαν όχι μόνο στη διατροφή αλλά και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες κυρίως στην επούλωση πληγών και την προφύλαξη από φυματίωση. Πέρα από την υψηλή διατροφική του αξία, έρευνες που συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, έχουν αποδείξει πως το ελαιόλαδο συμβάλλει σε πολλές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού καθώς και στην πρόληψη ποικίλων ασθενειών αποδεικνύοντας τις ευεργετικές του ιδιότητες στην υγεία.

Το 1 gr ελαιολάδου αποδίδει 9 kcal (θερμίδες), άρα τα 15 gr που αντιστοιχούν σε 1 κουταλιά της σούπας αποδίδουν 135 kcal. Είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, κυρίως ελαϊκό οξύ, τα γνωστά ως ‘καλά’ λιπαρά, που συμβάλουν στην μείωση της ολικής και της LDL χοληστερόλης, βελτιώνοντας έτσι το λιπιδαιμικό προφίλ και μειώνοντας παράλληλα τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και εμφάνισης αρτηριοσκλήρυνσης.

Ιδιαίτερα σημαντική για την υγεία είναι η παρουσία φυσικών αντιοξειδωτικών ουσιών, που περιέχονται στο ελαιόλαδο, με το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο να έχει αρκετά μεγαλύτερη ποσότητα αυτών. Η Βιταμίνη Ε, τα καροτενοειδή, οι πολυφαινόλες και οι φαινόλες, είναι οι αντιοξειδωτικές ουσίες που εμποδίζουν την οξείδωση των κυττάρων και τον σχηματισμό ελεύθερων ριζών, προλαμβάνοντας τη γήρανση και την εμφάνιση καρκίνου ή άλλων ασθενειών. Οι πολυφαινόλες συγκεκριμένα έχει αποδειχθεί επίσης πως μειώνουν τα επίπεδα τόσο της συστολικής όσο και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης σε άτομα με ήπια αρτηριακή υπέρταση.

Κάτι που λίγοι γνωρίζουν και αξίζει να σημειωθεί είναι η ύπαρξη στο ελαιόλαδο δύο βιοδραστικών ουσιών, που παρουσιάζουν ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό, της ελαιοκανθάλης και της ελαιασίνης. Η ελαιοκανθάλη έχει αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ η ελαιασίνη είναι το πιο ισχυρό αντιοξειδωτικό συστατικό του ελαιολάδου. Επιπλέον σύμφωνα με νέες μελέτες που παρουσιάστηκαν, η ελαιοκανθάλη έχει προστατευτική δράση κατά της νόσου Αλτσχάιμερ και συναφών νευροεκφυλιστικών παθήσεων αλλά και αντικαρκινικές ιδιότητες. Τέλος βοηθάει στην πρόληψη ενάντια της γήρανσης του δέρματος.

Τα λίπη στη διατροφή μας είναι απαραίτητα γιατί πολλά θρεπτικά συστατικά απορροφώνται από τον οργανισμό με την παρουσία αυτών. Το ελαιόλαδο αφομοιώνεται από τον οργανισμό σε ιδανικό βαθμό, ιδιαίτερα η βιταμίνη Ε που περιέχει. Η συμβολή του ελαιολάδου όμως δε σταματά στην απορρόφηση μόνο των ίδιων του θρεπτικών συστατικών. Οι λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, E, K καθώς και τα καροτενοειδή (λυκοπένιο πχ στην ντομάτα, β-καροτένιο πχ καρότο, μπρόκολο, σπανάκι) που βρίσκονται σε πολλά λαχανικά, εξαρτούν την απορρόφησή τους από τα λίπη οπότε αντιλαμβανόμαστε πως η προσθήκη ελαιολάδου σε σαλάτες και φαγητά αποτελεί την ιδανική επιλογή είτε στο μαγείρεμα σε ωμή μορφή είτε σε σαλάτες.

Η θεωρία που επικρατεί από παλιά πως το ελαιόλαδο είναι φάρμακο για τη δυσκοιλιότητα, ισχύει και όντως συμβάλει εν μέρει στην αντιμετώπισή της.

Όσον αφορά στο μαγείρεμα, το ελαιόλαδο αποτελεί αναμφισβήτητα την καταλληλότερη επιλογή, είτε για οικιακή χρήση είτε για μαζική παραγωγή. Εξαιτίας των αντιοξειδωτικών και του μονοακόρεστου ελαϊκού οξέος που περιέχει, γίνεται πιο ανθεκτικό στη θερμική επεξεργασία.

Συνεπώς το ελαιόλαδο, δικαιωματικά κατέχει την πρώτη θέση στις επιλογές του καταναλωτή, με την ένταξή του στην καθημερινή διατροφή να λειτουργεί ως ασπίδα για την υγεία, χάρη στα εξαιρετικά του συστατικά.

Δέσποινα Ψαρρού

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος